Bloeiers in juni

Een vriendin van me plaatste onlangs op Facebook een collage van mooie bloemen die op dit moment in haar tuin bloeien. Prachtig, het gaf me inspiratie om een blog te schrijven met alles wat op dit moment in onze tuin bloeit. Een fijne klus om van elke bloem een mooi plaatje te schieten en er eens wat over op te zoeken of over te schrijven. Tevens handig als naslagwerkje wanneer we in het najaar weer her en der planten gaan verplaatsen en herschikken. Wat bloeit er in juni? En hoe zien ze er op z’n mooist uit? Ook een leuk terugkerend item voor andere tijden van het jaar.

Kaasjeskruid, Campanula, Pioenroos, Klimhortensia

Kaasjeskruid, Campanula, Pioenroos, Klimhortensia

Kaasjeskruid (Malva moschata) is bij ons komen aanwaaien. Wat begon met een enkel plantje zijn nu een flinke bossen geworden. Het is erg gemakkelijk in onderhoud, als de hoeveelheid uit de hand loopt trek ik het er uit, ik hoef nooit bang te zijn dat het niet terug komt. Het bloeit langdurig, eigenlijk de hele zomer door. Bij regenachtig weer en wanneer het donker wordt sluiten de bloemen. Daardoor lijken ze extra lang mooi te blijven. Het trekt enorm veel insecten en vlinders aan. De bloemen worden uiteindelijk zaaddozen, daardoor zaait het zichzelf verder uit.

Campanula portenschlagiana, oftewel het Dalmatiëklokje, is een van de overblijfselen van voor de herinrichting van onze tuin. Het groeit en bloeit op de oude muurtjes die de moestuin omheinen en het vormt de afscheiding tussen het pad en het gazon voor het huis. Het vormt grote dichte blauwe vlakken, waar veel insecten op afkomen. Het Kaasjeskruid is er tussen gekropen en het is een mooie kleurencombinatie op dit moment.

Wilde korenbloem, Campanula, Lavendel, Komkommerkruid

Wilde korenbloem, Campanula, Lavendel, Komkommerkruid

De wilde korenbloem is een overblijfsel uit een vlinderzaadbom die ik 2 jaar geleden had gekregen en vorig jaar in de grond had gelegd. De zaadbom had de vorm van een grote dennenappel en het was een verrassing wat er uit zou komen. Het werd een bont geheel van eenjarigen, waarbij de korenbloem waarschijnlijk zaad heeft geschoten en onlangs vrolijk met al z’n pracht terug kwam. En hij is meer dan welkom want ik vind ze mooi. Het liefst gecombineerd met klaprozen in het korenveld, maar tja, de korenvelden van deze tijd zijn zo schoon dat wilde bloemen daar geen plaats meer in krijgen. Doordat de bermen tegenwoordig minder vaak gemaaid worden verschijnen ze wel weer vaker langs de kant van de weg.

Lavendel…onlosmakelijk verbonden met Frankrijk. De geur brengt herinneringen met zich mee aan een vakantie in de Provence, 9 jaar geleden.

Komkommerkruid (bernagie) is een enorme insectenlokker. Ik vind het een mooie plant, maar heb er ook wat een haat-liefde verhouding mee omdat ik het overal terug vind. Het is een zeer opdringerig gewas, voor je er erg in hebt staat je tuin er vol mee. Ik geef ze een eigen hoek in de moestuin, echter vlinderzaadmix bevat ook Komkommerkruid want het staat inmiddels ook al weer in mijn stokrozenborder. De bloemetjes staan overigens erg decoratief in salades, iets wat bijna niemand ontgaan kan zijn met de hype van eetbare bloemen.

Rozen

Rozen

Roze, witte en rode rozen hebben we in de tuin. Bij aanschaf heb ik veel gelezen over rozen snoeien, een kunst op zich. Het zijn klimrozen en dit jaar voor het eerst, nadat ze 3 jaar geleden geplant zijn, beginnen het weelderige bossen te worden. En misschien wel omdat ik ze amper meer snoei. De struiken hoeven niet echt vorm te hebben, ik bind ze hier en daar wat op en knip de uitgebloeide bloemen er uit en dat is het. De technieken uit de boekjes houd ik voor gezien. Snoeien is niet aan mij besteed, menig fruitboompje heb ik verpest en menig vlinderstruik is na mijn snoeiwerk nooit meer in de groei gekomen. Ik laat de nauwkeurige snoeiklusjes nu aan mijn lief over, waarbij ik vanaf de zijlijn commentaar en tips geef, of eindeloos de trap vasthoud.

Nadeel van rozen vind ik dat ze gevoelig zijn voor luis. Maar hoe groter de struik, hoe minder het opvalt gelukkig. De roze roos ruikt erg sterk. Heerlijk als we op het achterste terras zitten.

Roos, Vlier, Lavendel, Puntwederik

Roos, Vlier, Lavendel, Puntwederik

Vlier is vermoedelijk door de vogels bij ons in de tuin beland. Op de grens tussen onze tuin en de tuin van de buren staat een enorme vlier. Grote schermbloemen, heerlijk ruikend. De bloemen althans, als je de takken knipt stinkt het enorm. Ik heb wel eens vlierbloesemlimonade gemaakt en in een ver verleden ook wel eens vlierbloesem- en vlierbessenwijn. Leuk en lekker, maar toch gaat deze vlier er op termijn uit. De struik groeit enorm en de bessen geven veel troep op het terras. Ik knip de bessen er nu vroegtijdig uit omdat ik niet wil dat de kinderen ze eten als ze vallen. Rauwe vlierbessen zijn namelijk giftig. Er staan vele vlierbessenstruiken in het wild in de omgeving, dus als ik de behoefte weer eens krijg om iets met vlierbloesem of vlierbessen te gaan doen, dan zijn ze zo gevonden.

Puntwederik is me niet gelukt om van af te komen. Ik ben niet zo dol op geel in de tuin (behalve narcissen, klaprozen en zonnebloemen), dus de puntwederik hoeft voor mij niet zo nodig. Ik heb het er vaak uitgetrokken, maar de wortels lopen onder de grond uit dus het komt gewoon weer terug. We hebben ons met een hoekje puntwederik verzoend inmiddels. Eigenlijk zijn het wel mooie boeren bloemetjes. Althans, als ik ze in grote bossen bij boerderijen zie staan, denk ik vaak ‘Die puntwederik is zo gek nog niet’.

Alium, ..., Witte Pioenroos, Geranium

Alium, Knikkend Nagelkruid, Witte Pioenroos, Geranium

Aliumbollen, blauw en wit, staan tussen de maagdenpalm. Ik ben dol op die kunstige bolletjes. De blauwe zijn al uitgebloeid, de witte gaan nu open. Als ik prei in de moestuin maar lang genoeg laat staan dan krijg ik het zelfde resultaat. Mooi vind ik dat, ik laat er bewust elk jaar een paar doorschieten, om van de mooie bloem te genieten.

Naar aanleiding van de bloem op foto 2 ben ik op zoek gegaan naar de naam van het plantje, want ik heb er meerdere bosjes van in de tuin staan, maar het was voor mij iets onbekends. Het staat er al zolang we hier wonen en na de herinrichting van de tuin kwam het gewoon weer tevoorschijn. Het was een lastige zoektocht maar ik ben er uit, het is Knikkend Nagelkruid. Het blijkt op de rode lijst te staan, een zeldzame verschijning die al jaren tevreden verdekt opgesteld groeit en bloeit.

De witte pioenroos heb ik 2 jaar geleden geplant. Vorig jaar was ik hem vergeten en hebben we er bij het onkruid trekken oneerbiedig bovenop gestaan. Dit jaar wordt hij verdrukt door een enorme blauwe geranium. Desondanks bloeit er voor elk jaar dat hij in ons bezit is een bloem, dus 2 dit keer. In het najaar krijgt deze plant een goede plek, want ik vind pioenrozen prachtig, die verdienen een podium.

 

Geraniums

Geraniums

1. Geranium sanguineum Max Frei 2. Geranium endressii ‘Wargrave Pink’ 3. Geranium magnificum macrorrhizum 4. Geranium Johnsons Blue

Geraniums hadden in mijn beleving altijd iets oudbolligs. Ik denk dat dat vooral kwam door de eenjarige hanggeraniums die van oudsher vooral populair zijn onder bejaarden. Althans zo zag ik het voor mijn dertigste. Met de leeftijd groeit mijn enthousiasme voor geraniums mee… De eenjarigen laat ik links liggen, maar de vaste tuingeraniums, ook wel ooievaarsbek genoemd, vind ik eigenlijk geweldig. Een klein stekje is een jaar later al een grote bos. En ze zijn trouw, want ze komen altijd terug. De slakken vinden er weinig aan, waardoor ze er fris bij blijven staan. En er zijn zo veel verschillende soorten. Wat nu bloeit heb ik opgezocht. We hebben er nog meer. Sommige al uitgebloeid, andere komen nog wat later. Vanaf april tot ver in oktober hebben we bloeiende geraniums.

 

Geraniums

Geraniums

1. Geranium sanguineum Striatum 2. Geranium macrorrhizum 3. Geranium macrorrhizum Spessart 4. Geranium Rozanne

Ik heb de meeste geraniums gekocht op stekjesmarkten. Op moment van aankoop altijd nog een klein plantje, een verrassing wat het wordt.

Vrouwenmantel, Vergeet Mij Niet, Klaproos in knop, Klaproos

Vrouwenmantel, Kaukasische Vergeet-mij-niet, Klaproos in knop, Klaproos

Vrouwenmantel en de Kaukasische Vergeet-mij-niet, ze kunnen de hele tuin wel in hun eentje vullen. Ik vind het mooi, tot op zekere hoogte, maar als ik er even niet op let is het al snel te veel te veel. Het verdrukt alles. Ik ga er dus niet zachtzinnig mee om. Ze moeten hun plek kennen tenslotte.

Dat geldt ook voor de klaproosjes, geel en oranje. Ze komen en gaan, waar ik ze niet wil hebben trek ik ze weg, maar tot aan de vorst blijven ze hier en daar bloeien. Niet alleen in de tuin, ook tussen de stenen van het terras of de oprit. Ze worden over het algemeen gedoogd, want het geeft altijd nog net een staartje fleurigheid in druilerige tijden.

Kamperfoelie, wilde Stokroos, ezelsoren, Kamperfoelie

Kamperfoelie, Groot Kaasjeskruid, Oranje Havikskruid, Kamperfoelie

Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een van de planten die uit een zakje gemengd vlinderzaad zijn ontstaan. Elk jaar zaai ik wat van zulke mengsels, maar helaas worden veel van de kleine plantjes door de slakken opgegeten, waardoor ik nooit zal weten wat het in bloei allemaal zou zijn geworden. Altijd weer laat ik me verleiden door de kleurrijke bloemenpracht op de zakjes zaad, maar zo mooi als op het zakje krijg ik het niet voor mekaar. Groot Kaasjeskruid overleeft het meestal wel en bloeit de hele zomer dankbaar.

Oranje Havikskruid is een wilde bloem die, als we niet oppassen, overal de kop op steekt. Bij de grote onkruidwied beurten trek ik alles weg, maar er is genoeg wat in rap tempo weer terug komt en ach, eigenlijk vind ik ze gedoseerd best mooi.

Braam, Rambler roos, Vlier, ...

Braam, Rambler roos, Vlier, Weigelia

De Rambler roos groeit tegen een berk omhoog. Ramblers hebben enorme groeikracht, wat ook de bedoeling is. Het heeft even geduurd voordat we hem op de juiste weg de boom in kregen. Hij heeft inmiddels flink grip op de zaak dus nu is het wachten op de uitbundige weelderigheid. De eerste bloemen bloeien en er zullen nog vele volgen want hij zit vol knoppen.

Zo zijn er in de tuin nog veel meer planten die nog in de knop zitten, of zelfs nog niet. Er zijn weer planten tevoorschijn gekomen waarvan ik vergeten was dat ze er waren. En waarvan ik ook niet meer weet hoe ze er bloeiend uit zien. Als we een stuk de zomer zijn gepasseerd zal ik nogmaals een rondje doen. En er weer een blog aan wijden. Voor wie het leuk vindt!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Facebook
Facebook
Pinterest